Velencei spárga

A spárga telepítés nem egyszerű és főleg nem gyors feladat! 2010-ben vettem meg a magokat, amiből először palántát neveltünk, majd két év pátyolgatás után 2013-ban került a végleges helyére. 2014-ben szedtük először.

Velencei spárga

A spárga telepítés nem egyszerű feladat! 2010-ben vettem meg a magokat, amiből először palántát neveltünk, majd két év pátyolgatás után 2013-ban került a végleges helyére. 2014-ben szedtük először.

Kezdetek

Velence környékén a spárga termesztés ismeretlen volt eddig, így nehéz volt eltelepíteni, kezelni, szedni. Az első terméssel bementem Fehérvárra a Jancsár kertbe, hogy eladjam. Ekkor jöttem rá, hogy nem is ismerik a spárgát vagy vettek már egyszer a boltban ami fás volt, keserű és öreg és azóta sem értik, hogy miért rajonganak érte mások. Évek alatt, sok kóstoltatással és beszélgetéssel jutottam el odáig, hogy kialakult egy kör, aki ragaszkodik a spárgámhoz, mert tudja, hogy mindig friss és finom!

Szezon kezdet

Amikor áprilisban beköszönt az igazi meleg tavasz, akkor a spárga is érdeklődve kidugja a fejét. Volt már olyan év, hogy ráfázott és elfagyott, de többnyire ilyenkor kezdődik a spárga szezon.

Áprilistól júniusig

A spárga gyorsabban nő, mint a gomba. Képes 5 cm-t nőni naponta. Így szezonban minden nap hajnalban szedjük. Utána megmossuk, megvágjuk és kicsomagoljuk. Ezt két hónapon keresztül. Ha nagyon elgyomosodik, a felét kitárcsázzuk. A spárga egy hét alatt újranő, de egy darabig gyommentes marad.

kipróbálnám a spárgád 

Csomagolás, tárolás

V​​izes vászonba csomagoljuk a spárgát, ami sokáig nedvesen és hűvösen tartja. Ezen felül hűtőben tároljuk és mindenkinek ezt javaslom! - Bódi Andi

Éttermek

ahol ​megkóstolhatód a spárgám

Székesfehérvártól alig 8 km-re található Fiastyúk Udvarház étteremben készült fogásokhoz használt alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. A többi szükséges alapanyagot pedig a környék helyi termelőitől, gazdáitól szerzik be.

Fiastyúk udvarház 

Éttermek

ahol ​megkóstolhatód a spárgám

Székesfehérvártól alig 8 km-re található Fiastyúk Udvarház étteremben készült fogásokhoz használt alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. A többi szükséges alapanyagot pedig a környék helyi termelőitől, gazdáitól szerezik be.

fiastyúk udvarház