A spárga telepítés nem egyszerű és főleg nem gyors feladat! 2010-ben vettem meg a magokat, amiből először palántát neveltünk, majd két év pátyolgatás után 2013-ban került a végleges helyére. 2014-ben szedtük először.
Velencei spárga
A spárga telepítés nem egyszerű feladat! 2010-ben vettem meg a magokat, amiből először palántát neveltünk, majd két év pátyolgatás után 2013-ban került a végleges helyére. 2014-ben szedtük először.
Velence környékén a spárga termesztés ismeretlen volt eddig, így nehéz volt eltelepíteni, kezelni, szedni. Amikor az első terméssel bementem Fehérvárra a Jancsárkertbe, rájöttem, hogy nem is ismerik igazán a spárgát! Rosszabb esetben vettek már a boltban fás, keserű és öreg spárgát... azóta sem értik, hogy mások miért rajonganak érte?! Évek alatt, sok kóstoltatással és beszélgetéssel jutottunk el odáig, hogy kialakult egy spárgabarát kör, akik alig várják, hogy kihajtson és vigyem a friss, finom zöldspárgát!
Kezdetek
Kezdetek
Velence környékén a spárga termesztés ismeretlen volt eddig, így nehéz volt eltelepíteni, kezelni, szedni. Az első terméssel bementem Fehérvárra a Jancsár kertbe, hogy eladjam. Ekkor jöttem rá, hogy nem is ismerik a spárgát vagy vettek már egyszer a boltban ami fás volt, keserű és öreg és azóta sem értik, hogy miért rajonganak érte mások. Évek alatt, sok kóstoltatással és beszélgetéssel jutottam el odáig, hogy kialakult egy kör, aki ragaszkodik a spárgámhoz, mert tudja, hogy mindig friss és finom!
Spárgám profilja
Minden fontos információ a spárgámról
Részletek
Hol termelem a spárgám: Velence Mióta termelek spárgát: 12 éve Ahol megtudod vásárolni a spárgám:
Piacok, boltok, webshopok
Bódi Andi spárgájáról
A spárga nem csak abban hasonlít a borsóra, hogy zöld és blansírozva fagyasztjuk, hanem abban is, hogy csak frissen finom! A hagyományos élelmiszerláncban praktikusan lehetetlen egy nap alatt eljuttatni a vevőhöz a zöldséget. Ezért a spárgát lehetőleg termelőtől kell vásárolni. Mi addig is hűtőben tartjuk, amíg eljut Hozzád és nedves vászonba csomagoljuk, hogy a Te hűtődben is sokáig friss maradjon!
Bódi Andi spárgája
Kövess be, hogy ne maradj le a legfrisebb hírekről, ajánlatokról!
Hol termelem a spárgám: Velence Mióta termelek spárgát: 12 éve Ahol megtudod vásárolni a spárgám:
Piacok, boltok, webshopok
Bódi Andi spárgájáról
A spárga nem csak abban hasonlít a borsóra, hogy zöld és blansírozva fagyasztjuk, hanem abban is, hogy csak frissen finom! A hagyományos élelmiszerláncban praktikusan lehetetlen egy nap alatt eljuttatni a vevőhöz a zöldséget. Ezért a spárgát lehetőleg termelőtől kell vásárolni. Mi addig is hűtőben tartjuk, amíg eljut Hozzád és nedves vászonba csomagoljuk, hogy a Te hűtődben is sokáig friss maradjon!
Bódi Andi spárgája
Kövess be, hogy ne maradj le a legfrisebb hírekről, ajánlatokról!
Amikor áprilisban beköszönt az igazi meleg tavasz, akkor a spárga is érdeklődve kidugja a fejét. Volt már olyan év, hogy ráfázott és elfagyott, de többnyire ilyenkor kezdődik a spárga szezon.
Áprilistól júniusig
A spárga gyorsabban nő, mint a gomba. Képes 5 cm-t nőni naponta. Így szezonban minden nap hajnalban szedjük. Utána megmossuk, megvágjuk és kicsomagoljuk. Ezt két hónapon keresztül. Ha nagyon elgyomosodik, a felét kitárcsázzuk. A spárga egy hét alatt újranő, de egy darabig gyommentes marad.
Amikor áprilisban beköszönt az igazi meleg tavasz, akkor a spárga is érdeklődve kidugja a fejét. Volt már olyan év, hogy ráfázott és elfagyott, de többnyire ilyenkor kezdődik a spárga szezon.
Áprilistól júniusig
A spárga gyorsabban nő, mint a gomba. Képes 5 cm-t nőni naponta. Így szezonban minden nap hajnalban szedjük. Utána megmossuk, megvágjuk és kicsomagoljuk. Ezt két hónapon keresztül. Ha nagyon elgyomosodik, a felét kitárcsázzuk. A spárga egy hét alatt újranő, de egy darabig gyommentes marad.
Vizes vászonba csomagoljuk a spárgát, ami sokáig nedvesen és hűvösen tartja. Ezen felül hűtőben tároljuk és mindenkinek ezt javaslom!
– Bódi Andi
Csomagolás, tárolás
Vizes vászonba csomagoljuk a spárgát, ami sokáig nedvesen és hűvösen tartja. Ezen felül hűtőben tároljuk és mindenkinek ezt javaslom! - Bódi Andi
Mi történik a szezon végén?
Az utolsó szedés után sekélyen elműveljük a talajt, majd "elengedjük" a spárgát, ez azt jelenti, hogy hagyjuk nőni és erősődni egész nyáron. A képen láthatod, milyen magasra nő a nyár végére.
Téliesítés
Amikor a spárga már készül aludni, sárgulnak a levelei, akkor jó éjszakát kívánunk neki, feltöltjük tápanyaggal és betakarjuk földdel.
Pihenés
A spárga átalussza az egész telet. A föld alatt természetesen ott alszanak a gyökerek, de felületes szemlélő szántóföldnek hiheti.
Mi történik a szezon végén?
Az utolsó szedés után sekélyen elműveljük a talajt, majd "elengedjük" a spárgát, ez azt jelenti, hogy hagyjuk nőni és erősődni egész nyáron. A képen láthatod, milyen magasra nő a nyár végére.
Téliesítés
Amikor a spárga már készül aludni, sárgulnak a levelei, akkor jó éjszakát kívánunk neki, feltöltjük tápanyaggal és betakarjuk földdel.
Pihenés
A spárga átalussza az egész telet. A föld alatt természetesen ott alszanak a gyökerek, de felületes szemlélő szántóföldnek hiheti.
Éttermek
ahol megkóstolhatód a spárgám
Székesfehérvártól alig 8 km-re található Fiastyúk Udvarház étteremben készült fogásokhoz használt alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. A többi szükséges alapanyagot pedig a környék helyi termelőitől, gazdáitól szerzik be.
Székesfehérvártól alig 8 km-re található Fiastyúk Udvarház étteremben készült fogásokhoz használt alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. A többi szükséges alapanyagot pedig a környék helyi termelőitől, gazdáitól szerezik be.